Van der Worp

Nieuwbouw moderne villa

Een modern landhuis in harmonie met de omgeving

Verscholen tussen de bomen in de duinen van Aerdenhout ligt Villa Zonneduin. Op een fraaie bosrijke kavel is een door architectenbureau Paul de Ruiter ontworpen moderne villa gebouwd. Het huis bestaat uit twee lagen; een laag bovengronds en een laag begraven in het landschap. Dit maakt – zonder in te leveren op wooncomfort – de minimaal mogelijke impact op de natuurlijke omgeving. De villa heeft een warmtepomp en heeft een groen vegetatiedak bedekt met zonnecellen die het huis van energie voorzien. Tijdens de bouw werd stikstofvrij gebouwd met voornamelijk elektrische bouwmachines.

De opdrachtgever vertelt: “Het was nog wel even spannend toen wij met architect  het ontwerp moesten pitchen bij de welstandscommissie van de gemeente. Die vroegen: “Bent u zich er niet van bewust dat dit ontwerp aan geen enkel van de gestelde criteria voor de landgoederenstreek voldoet?” Maar het eind van het liedje was dat we het huis alleen mochten bouwen als we ons precies aan die tekening zouden houden.” Volgens de gemeente was het een ‘verrijking’ voor de buurt. Fox: ‘Alle waardering voor de gemeente, die er alles aan heeft gedaan, dat dit huis er zou komen. Van hen hebben wij geen tegenwerking ervaren, terwijl dat toch iets is waar je sowieso rekening mee houdt als je zelf een huis bouwt. Maar zelfs met een welwillende gemeente waren er nog genoeg obstakels te overwinnen. Omdat de woning in een Natura 2000-gebied werd gebouwd, moesten ze eerst een Aerius-berekening laten maken van de stikstofuitstoot en zeker weten dat er geen zandhagedissen op het terrein woonden.

‘De dakgoot mocht geen centimeter hoger dan 4 meter boven het maaiveld. We moesten strikt binnen het bouwvlak blijven, dat met een pen rond het vorige huis met bijgebouwen was getrokken.’ Het resultaat is volgens de bewoners een moderne interpretatie van een klassiek landhuis: een huis dat landt in de natuur. ‘Door al dat glas zie je het bijna niet staan. Ons huis weerspiegelt letterlijk de natuurlijke omgeving. Je ziet vooral de reflectie van de bomen. ’ Voor de bewoners is dat misschien wel het allerbelangrijkste van hun huis: dat ze in de natuur leven. 

Binnen en buiten gaan hier naadloos in elkaar over. Enorme glazen schuifdeuren geven drempelloos toegang tot de tuin. ‘Overal heb je doorkijkjes het bos in. Dat was nadrukkelijk de opdracht aan de architect.